Biografie

Lydia Rood (Velp, 1957) studeerde in 1984 af aan de School voor journalistiek in Utrecht. Daarna ging ze als eindredacteur bij de Volkskrant werken en vier jaar later maakte ze haar studie Spaans aan de Universiteit van Amsterdam af.

Haar eerste kinderboek, Een geheim pad naar gisteren, verscheen in 1982. Sinds 1991 is schrijven haar hoofdberoep. Haar boeken bestrijken bijna alle genres, voor alle leeftijden. Van kleuterboeken tot jeugdromans, maar ook thrillers, romans, theaterproducties, erotische verhalen en zelfs een doktersromannetje. Haar historische romans verschijnen bij Ambo/Anthos. Voor Storytel schrijft ze originele luisterboeken. ('Worden die dan ook geschreven?' is de meest gestelde vraag.)

Meer dan eens werd haar werk bekroond. Voor Maanzaad kreeg ze een Vlag en Wimpel, Een mond vol dons werd bekroond met een Zilveren Griffel, Marietje Appelgat werd getipt door de Kinderjury, de thrillers Koningswater en Broeders van de zesde dag werden genomineerd voor de Gouden Strop en Anansi’s web (of: Dans om het zwarte goud) werd gelauwerd met de IBBY Award. Sprong in de leegte kreeg in 2006 een eervolle vermelding van de Zoen-jury en de jeugdroman Niemands meisje won de Lang zullen ze lezen-trofee van de VRT.
In 2007 schreef Lydia Rood het kinderboekenweekgeschenk: Kaloeha Dzong.

Haar journalistieke achtergrond verraadt zich in de verhalen die gebaseerd zijn op werkelijke gebeurtenissen, De ogen van de condor, over de burgeroorlog in Colombia, Papegaaien liegen niet, over straatkinderen in Nicaragua, of de boeken die ze met haar man Mohamed Sahli schrijft en die in Marokko spelen. Ze gaat voor zulke verhalen graag op reis en leeft dan een tijdlang onder de mensen over wie ze schrijft.

Ook voor haar historische (jeugd)romans doet ze zoveel mogelijk research volgens de onderdompelingsmethode, zoals voor Dans om het zwarte goud, over de Nederlandse betrokkenheid bij de slavernij. Daarvoor leerde ze bijvoorbeeld Surinaams, bezocht Afrikaanse wonderdokters, logeerde in een dorpje in in het binnenland van Suriname en ging op trommelles. Lydia Rood is aangesloten bij de Schrijvers van de Ronde Tafel, een gezelschap van schrijvers dat zich inzet voor de historische jeugdroman.

Met haar serie over Drakeneiland heeft Lydia Rood veel succes bij kinderen die niet zo graag lezen. Ze doet veel aan leesbevordering, onder meer als Schoolschrijver in Amsterdam.

Ze houdt lezingen over het verhaal van de toekomst - interactief, transmediaal en immersief. Ze geeft ook workshops op pabo’s, over leesbevordering, nieuwe verhaalvormen en opvoeden tot kritisch burgerschap. Een voorbeeld van een nieuwe verhaalvorm zijn de klikverhalen, die een eigen uitvinding zijn. Een tussenvorm tussen gamen en lezen die kinderen het gedrukte verhaal in kan trekken - zolang dat nog relevant is.

Ze woont met haar man op het schiereilandje Marken - tenzij ze in hun huis in Marokko verblijven. Ze houdt van reizen, dansen, motorrijden, maar vooral van avonturen. Op haar zestigste fietste ze met haar fietscaravan in haar eentje naar de Noordkaap.

Ze is oprichter en inspirator van Beleef een avontuur, een bedrijfje dat rollenspellen, LARP-kampen, levende verhalen en avonturen op maat aanbiedt aan scholen, particulieren en bedrijven. Een succesvol voorbeeld daarvan waren de Drakeneilandkampen, waar kinderen (schijnbaar) zonder toezicht twee dagen lang geheel zelfstandig een mini-samenleving draaiend hielden.

Lydia Rood